
Špenátová fritatta
( 2 porce )
-
6 velkých vajec dobře prošlehaných
-
¼ lžička soli
-
¼ lžička pepře
-
2 lžíce tuku
-
½ cibule na kostičky
-
1 šálek rajčat na kostičky (zbavených semínek a několik plátků na ozdobu)
-
1 sáček (asi 250 g) baby špenátu nahrubo nasekaného
-
nastrouhaná kůra a šťáva z ¼ citronu
Můžeme obměňovat jak chceme - př. po mexicku (přidáme opečené kořeněné mleté hovězí, papričky jalapeňo, koriandr, př. po italsku (přidáme kvalitní opečenou klobásku, papriku, bazalku), př. po řecku (pečené kuře, sušená rajčata, olivy, srdíčka artičoků), popř. využijeme naše zbylé maso či zeleninu
Troubu nastavíme na gril, v misce prošleháme vejce se solí a pepřem, rozehřejeme velkou pánev vhodnou do trouby, dáme na ní tuk, cibuli, rajčata, opékáme 2-3 minuty, přihodíme špenát, necháme ho ½ minuty zvadnout, vlijeme vejce a zapracujeme do zeleniny.
Ponecháme 3-4 minuty, nahoru položíme plátky rajčat, pokapeme citr. šťávou, posypeme citr. kůrou. Pánev dáme do trouby péct do zlatohněda 3-5 minut
